2009-03-18

Inte bara i Sverige

Vargen är ett problem även i Nordamerika !! Söder om de stora sjöarna i nordöstra USA lever ca 4000 vargar på en yta något större än sverige. i slutet av 1970-talet var vargstammen där starkt hotad. de senaste 10 åren har vargstammen ökat kraftigt. I början var intällningen till varg generellt positiv men i takt med att stammen ökat och atackerna på boskap ökat så har en negativ attityd växt fram. Minskar vi inte stammen i Tid här i sverige kommer vi att ha samma problem inom en nära framtid. Dags att agera nu !!! om några år har vargstammen växt till ett stort problem som är mycket svårt att hantera.Den naturliga maten i skogen minskar och vargarna söker sig till mer tätbebyggda områden atacker på tamboskap kommer att öka kraftigt
även här i sverige. Lyssna på landedets jägare innan det är för sent.

4 kommentarer:

  1. Tyvärr tror jag inte på någon störe förändring då vi som verkr på landsbygden inte har en enad front. Samerna jobbar på sitt, våra bönder på sitt, vi jägare på vårt håll osv osv...Dessutom verkar också fraktioner inom varje grupp. Dessutom finns det en politisk styrning av nästan alla inblandade organisationer som oftast har mer än en agenda att ta hänsyn till. Det enda sättet tror jag är att öppna ögonen för vad som blir konsekvensen av en propertionerlig lo, varg och björnstam. Om ett dagis i Marifred är rädda för ett vildsvin, hur blir det då med exempelvis ett ALFA-par med valpar i och kring samma stad? Glöm även ett öppet landskap.

    SvaraRadera
  2. Nä jag håller till viss del med dig fins ingen enad front Men jag tror att mer och mer blir enade verkar så här i Värmland
    Bönder och jägare har fått en mer enad syn på problemet. Samerna löser problemen direkt de dyker upp ungefär som norrmännen gör!!

    SvaraRadera
  3. Förvisso det är ju bra när man enas, jag tror dock inte vi ser resultat förräns konsekvensena visas i hela landet.

    SvaraRadera
  4. Djurhållarna kanske skulle sluta ha kött/päls fabriker på ben som blivit helt avnaturaliserade och bara står stilla när vargen kommer, skapandes ett förvirrat tillstånd hos detta rovdjur som resulterar i att många av tamdjuren blir skadade och dödade. har man djurhållning där rovdjur finns kanske man ska arbeta med flockvaktarhundar, såsom kangal eller ovtjarka. rovdjur är ekonomiska med sina skador och undviker farliga trakter. En kraftig kangal ruskar om en varg som en vante och sedan slipper man ulvaskräcken inpå knuten. Bor man i vildmarken så är det orimligt att kräva att den ska bete sig civiliserat. har man problem med vargens återkomst till den grad att det handikappar ens liv kanske man ska flytta till stan? I denna mänskligt reglerade "vildmark" är det lätt att låta skrämma sig för skogens naturliga invånare om man aldrig behövt ha dom med i beräkning. Kanada uppskattar sin vargpopulation till över 50000 individer, och där hålls mången kangalhund som en naturlig följd.
    Vargen är tillbaka där han hör hemma, i den svenska faunan.
    man kan inte bara ta det mysiga i skogen och blunda för verkligheten, sånt är dataspel gjort för.

    SvaraRadera