2009-03-17

Är detta en ljusning?

Forskare positiv till vargjakt
Av Dan Törnström
2009-03-17
Håkan Sand, forskare vid Grimsö forskningsstation, anser att det kan vara dags att begränsa vargstammen, rapporterar Sveriges radio Sameradion.
– Den vargstam vi har idag ökar för varje år och har tagit ett rejält kliv uppåt det sista året. Den kommer att fortsätta att öka de närmaste åren om man inte gör något åt det. Ska man begränsa den på någon nivå, om det nu är 200, eller 250 eller 300 djur, så då måste man börja införa jakt så småningom. Det handlar inte om fem till tio år, utan det kanske handlar om något eller några år.Anpassad jaktHåkan Sand bedömer inte att vargstammen är för liten och vek för att tåla begränsande jakt:– Nej, om man stämmer av den här jakten och anpassar den till de årliga inventeringsresultaten så är det ingen fara. Men man måste hela tiden titta på inventeringarna, på vilket utrymme det finns för jakt, säger han till Sameradion.Han uppskattar den årliga illegala jakten på varg till ungefär 20-25 individer per år, vilket i så fall motsvarar halva dödligheten. Men Håkan Sand påpekar att vargstammen ändå ökar varje år och visar en positiv tillväxt.

Min egen reflektion: Är detta möjligen en liten ljusglimt? vargstammen ökar är ingen nyhet som får mig att ramla av stolen men att någon från Grimsö forskningstation skulle komma med detta uttalande låter fantastiskt. Hörde intervjun på radion i dag och det lät som ljuv musik i mina öron. Ge jägarna rätten att skjuta av några vargar i varje revir tror nog att vargstammen som vi skall förvalta åt staten tål detta. Enligt intevjun i dag så förekommer tjuvjakt????
och detta skulle en licensjakt i så fall minimera risken för att någon skulle ta lagen i egna händer
Vad tror ni om detta?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar