2009-03-15

Nej till varg jakt

Nej till vargjakt i Gräsmark
Av Dan Törnström
2009-03-14
Naturvårdsverket säger nej till skyddsjakt på varg i Gräsmarksreviret. Ansökan om att få skjuta en varg hade lämnats in av Jägarnas Riksförbund. Flera jaktlag, Torsby jaktvårdskrets och en hembygdsförening ville ha tillstånd att skjuta fem vargar.
Eva Forsgren, ordförande i Torsby jaktvårdskrets, motiverade kretsens ansökan om skyddsjakt med att det stora antalet vargar i området påverkat människors livskvalitet på ett negativt sätt. Förutom skador söker sig vargarna närmare människor, vilket upplevs som hotfullt. Forsgren menade i ansökan att det är viktigt att ta människors oro på allvar.Omöjligt jaga med löshundÄven Jägarnas Riksförbund i Värmland, ett antal viltvårdsområden samt Hedås bygdeförening har ansökt om skyddsjakt, bland annat med motiveringen att jakt med lösa hundar i princip omöjliggjorts.Naturvårdsverket motiverar avslaget med att man inte ger tillstånd för att generellt minska vargstammen. Däremot kan verket ge tillstånd att genom skyddsjakt ta bort enskilda besvärande djur.

min synpunkt :Naturvårdsverkets motivation kan tolkas som om de inte har riktigt koll på vad de pratar om ansökan gällde en varg. Och då tycker jag inte att det gäller en generell minskning av vargstammen utan en av de vargar som går och strövar i närheten av människor. De verkar ganska oskygga för människan och detta rör sig om några enstaka individer.
skicka in ansökan på nytt men man kanske måste bli personlig med vargen först och ge varje individ ett tilltalsnamn. Ansök om att få skjuta vargen Holger i Granbäckstorp nästa gång då gäller ansökan en specifik individ.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar